3 Ekim 2017 Salı

Empati

Bir insanı anlamak, o insanın yerine kendini koymak.. Çok zor ama o kadar gerekli ki. Çünkü birbirini anlayan insanlar daha mutlu, daha anlayışlı, daha neşeli. Empati kurmamak sadece kişiye zarar verir, karşısındakine değil.

İnsanların empati kuramamasının tek bir sebebi var. Sadece kendi düşüncelerini önemsemeleri. Yanlış. Bir insan sadece kendi düşüncelerini önemserse yalnız kalır, onun kimseyi anlamadığı gibi kimse de onu anlamaz. Dertleşmek istediğinde yanında kimse olmaz çünkü o da kimseyi anlama nezaketini göstermemiştir. 
İnsanları anlamak hiç de imkansız değil aslında. Bir insan kendini zorlarsa pekala da empati kurabilir. Empati kuramayanlara tavsiyem; kendi dünyanızdan elbette kopmayın ancak size yardım eli uzatıldığında, sizinle konuşmak, anlaşmak istendiğinde o eli itmeyin, aksine o kişiyi dinleyin. Belki söyleyeceği şeyler kayda değerdir, boşa konuşmuyordur? Evet kendinizden vazgeçmemelisiniz ama insanları da elinizin tersiyle itemezsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tutarsızlık, İnsanlığın Yüz Karasıdır

Tutarsızlıklardan, net olmayan durumlardan ve belirsizliklerden nefret ediyorum. Bazı şeyler baştan konuşulur, halledilir, biter sanıyordum ...